Captain Fantastic

Älä huoli, tämä ei ole elokuvakritiikki. Tämä on pikemminkin rakkauden tunnustus loistavalle elokuvalle sekä ylistyslaulu kaikille niille, jotka uskaltavat tehdä asiat omalla tavallaan. Aina se ei ole helppoa – sen oppii elokuvasta, jossa suurperhe on jättänyt taakseen perinteisen porvarillisen elämän ja muuttanut keskelle korpea elääkseen siellä yksinkertaista elämää ilman modernin maailman houruja.

Elämä metsässä saa kolauksen, kun perheen äiti joutuu masennuksen takia hoitoon ja myöhemmin päättää itse päivänsä (kaksisuuntainen mielialahäiriö). Perhe joutuu palamaan takaisin sivilisaation pariin hautaamaan äidin. Mutta se ei onnistu ongelmitta. Äidin vanhemmat syyttävät kuolemasta perheen isää (loistava Viggo Mortensen) ja he päättävät adoptoida tyttärensä lapset puoliväkisin.

Elokuva kuvaa hienolla tavalla kitkaa, joka syntyy kun perinteiset arvot ja tavat joutuvat törmäyskurssille ihmisten kanssa, jotka ovat ne hylänneet. Perheen isää syytetään lasten heitteillejätöstä ja koulunkäynnin laiminlyömisestä. Vaikka perheen lapset ovat eläneet vuosia metsässä, he ovat samalla käyneet kotikoulua ja saaneet laadukasta opetusta, joka täyttäisi minkä tahansa maan opetussuunnitelman. Kyse ei siis ole mistään takkutukkaisista junteista. Perhe on tiedostava ja sivistynyt. He ovat menossa täysillä mukana, vaikka eivät tunnekaan uusimpia videopelejä tai brändejä.

Elokuva on myös poikkeuksellinen rakkaustarina aikuisen ja lasten välillä. Siinä on viisasta huumoria ja positiivista asennetta yllin kyllin. Se kumartaa erilaisuudelle, mutta ei syyllistä niitä,  jotka ovat valinneet sen perinteisen puurtamisen ja kuluttamisen. Se antaa kaikille tilaa. Mutta se uskaltaa kyseenalaistaa ja haastaa. Se pitää oman päänsä.

Elokuvasta lähtiessä tuli raikas olo. Se sai aikaan ajatuksia, sitten puhetta ja lopulta toimintaa. Se sai taas uskomaan siihen, että pitää olla rohkea, pitää uskaltaa rikkoa rajoja, pitää uskaltaa kyseenalaistaa vallitsevia trendejä ja ennen kaikkea pitää uskaltaa uskoa omaan visioonsa.

Uskomme Z-Factoryssä, että asoita voi tehdä aidosti eri lailla, luovasti ja hauskasti, mutta samalla ammattitaitoisesti. Laatikosta voi tehdä ympyrän, jos vain haluaa yrittää.

Elokuvan tunnusmusiikki:

 

Vieritä ylös